30 september

Vanavond hadden de meisjes een typische generale. Zo één waarop iedereen zo erg zijn best doet om te laten zien dat ze klaar zijn voor de première en dat ze er staan als een huis, waardoor ze zo enorm aanwezig worden en zo ‘massief’ dat er geen ruimte meer is voor het flexibele, het meegaan in het moment. Ook onze lichtvrouw was haar subtiliteit nog aan het zoeken. Bam! Vol licht! Knal! vollen bak muziek! Baf! Donker! Bon. Zo’n typische generale dus, waar techniek nog niet helemaal afgestemd is op de spelers, en de spelers niet altijd oog of oor hebben voor techniek. Zo’n generale waarop de regisseurs enorm mee zitten te doen vanop hun stoel en af en toe vanuit het donker zo luid mogelijk fluisteren; “Luider! Ik hoor niets!” of “Te laat!” of “Licht uit! Uit! Uit!” en dan “Nee, te snel! Rustig! Muziek weg! Weg!”. Ik kijk naast mij en zie in het donker Tania hevig op haar stoel wiebelen. Alle rollen passeren op haar gezicht. De vreemdste grimassen komen naar boven. Ze heeft er duidelijk lol in. Achter mij in het donker zit Mia even heftig mee te wiebelen. Als een dirigent met haar armen wapperend alsof ze zo de tekstzegging kan beïnvloeden. En punt! Uitroepteken! Rust! In crescendo! Diminuendo! sta-ca-to! Die twee kunnen morgen maar beter niet in de zaal zitten of iedereen zit naar hen te kijken.

Ondertussen hangt mijn negen-jarige dochter tegen mij en geeft aldoor opmerkingen over het stuk. “Waarom doet die nu zo? Hé, dat is onze oude zetel! Is dat Yasmin? Wie is dat dan? Wat een gelukzak! Die mag chips eten! Is dat niet uw pyjamabroek? Volgende keer wil ik ook meedoen, dan speel ik een nichtje dat de hele tijd zot doet. Of een poes!”

Onder luid applaus komen de meisjes glunderend groeten. We doen met ons achten ons best zo luid mogelijk te klappen. Ze dromen al een beetje weg bij de gedachte aan de volle zaal van morgen…

Spannend!

Advertenties

1 reactie

  1. Ornella said,

    oktober 18, 2010 bij 3:30 pm

    Ook aan jullie achter de schermen! Knap gedaan!!!

    Proficiat aan elk van jullie!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: